Het moet de grootste in zijn soort worden. Het zonnepark bij Hoogezand. Maar niet als het aan bezorgde omwonenden ligt. Zij hebben handtekeningen ingezameld tegen zonnepark.
Waarom? 'De eigenaar van het park, PowerField, wordt enorm rijk, en daarmee houden alle voordelen wel zo'n beetje op', zegt Nette Kruzenga, omwonende en lijsttrekker van Groningen Centraal!. 'De omwonenden hebben dertig jaar lang alleen maar last.'
'De gemeente informeert slecht'
Kruzenga heeft ook kritiek op manier waarop de gemeente Hoogezand-Sappemeer de omwonenden informeert. 'Een deel van de betrokken bewoners is niet uitgenodigd op informatiebijeenkomsten over het zonnepark', stelt Kruzenga.
'Iedereen kan een zienswijze indienden'
Verantwoordelijk Wethouder Ger Lindeman betreurt dat: 'Het klopt dat niet iedereen is uitgenodigd, dat is jammer. Maar ook zij kunnen nog steeds een zienswijze op het voorstel indienen.'
De gemeente heeft de omwonenden niet zelf uitgenodigd. Dat heeft het verantwoordelijke bedrijf gedaan. 'Wij hebben aan het PowerField gevraagd om informatiebijeenkomsten te organiseren. Ik weet dat dit is gedaan, ik ben zelf aanwezig geweest bij zo'n bijeenkomst', zegt Lindeman.
'Ik wil niet zeggen dat de gemeente lui is, maar...'
Kruzenga heeft ook kritiek op de beschikbare documenten die omwonenden kunnen gebruiken om zienswijzes op het voorstel in te dienen. 'Een deel van die documenten is in het Engels! Ik wil niet zeggen dat de gemeente lui is, maar....'
Volgens wethouder Lindeman valt dat wel mee: 'Ik heb het dossier nog even nagekeken. Er is slechts één bijlage, met alle technische informatie over het park, in het Engels. Maar bij mijn weten mag dat gewoon.
Haast met het verschaffen van vergunning
De bouw van het zonnepark valt of staat met de toekenning van een subsidie. PowerFields heeft nog tot één oktober de tijd om een aanvraag in te dienen. 'We hebben wel haast met de goedkeuring van dit project', zegt de wethouder. 'Want zonder vergunning, kan PowerFields geen subsidie aanvragen.
Het Rijk kijkt mee
Niet alleen de gemeente Hoogezand en de provincie Groningen zijn betrokken bij het project. Ook het ministerie van Economische Zaken kijkt mee. Het park kan namelijk een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van het kabinet.
Als de procedures rond het park stroef verlopen, kan de 'rijkscoördinatieregeling' worden ingezet. Dan kan sneller worden gebouwd. Maar vooralsnog is daar geen sprake van.
Het zonnepark in Hoogezand moet de grootste worden in zijn soort: ongeveer 160 voetbalvelden groot en 400.000 zonnepanelen.
Bron: RTV Noord