Nieuwe Coöperatieve Energie Regio Groningen (CERG) wil gezamenlijk aanschaffen zonnepanelen mogelijk maken

Gepubliceerd op 5 juli 2016 om 10:52

Groningen is naast Grunneger Power een nieuwe energie coöperatie rijker, de Coöperatieve Energie Regio Groningen (CERG). Initiatiefnemer is Laurens de Wit, al enkele jaren actief op het gebied van verduurzaming. De nieuwe coöperatie wil het mogelijk maken dat mensen ook samen zonnepanelen kunnen aanschaffen, in plaats van dat ieder afzonderlijk zonnepanelen aanschaft. ‘Gezamenlijke zonne-energie voor iedereen’, is dan ook het de bedrijfsfilosofie van CERG.

De Coöperatieve Energie Regio Groningen U.A. (CERG) wil ervoor zorgen dat iedere postcode in Groningen wordt voorzien van een project waarbij mensen zich eenvoudig kunnen aansluiten. Daardoor moet het mogelijk worden om binnen een week al je eigen energie via een paneel geleverd te krijgen.

Regeling Verlaagd Tarief of Postcoderoos

 

Iedereen met een gunstig dak kan uiteraard zonnepanelen plaatsen. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Om het duurzaam opwekken van energie voor deze mensen wel mogelijk te maken, heeft de overheid de Regeling Verlaagd Tarief (Postcoderoosregeling) sterk verbeterd. Hierdoor wordt iedereen in staat gesteld om zelf duurzame energie op te wekken. Het rendement is in het 1e jaar ongeveer 4,0%.



“Wij richten ons met name op gezamenlijke zonne-installaties via de postcoderoos. CERG wil namelijk meerdere installaties onder dezelfde coöperatie hangen en dat is niet mogelijk bij Grunneger Power De investering in een coöperatie komt hierdoor te vervallen en hierdoor worden kleinere projecten eerder financieel haalbaar.’, zegt Laurens de Wit.

Er heerst momenteel enige onzekerheid over de verrekening van energiebelasting vanaf het jaar 2020. Deze wordt waarschijnlijk versoberd of komt zelfs te vervallen. Dit geldt dan alleen voor eigen panelen.

‘Duidelijkheid vanuit het ministerie is dan ook zeer gewenst. Want zolang deze er niet is, zullen de investeringen in eigen panelen helaas snel stagneren‘, aldus Laurens de Wit. Maar ook in dat geval biedt CERG volgens hem uitkomst, want als de installatie door CERG wordt geëxploiteerd, is de verrekening voor 100% gegarandeerd voor de komende 15 jaar. ‘Daardoor is het momenteel goedkoper om een installatie via CERG te hebben, dan dat je zelf panelen op je dak legt.”, aldus Laurens de Wit.

Bron: Groninger Internet Courant